De trouwring: symbool van oneindige liefde

Een ononderbroken cirkel, zonder begin en einde - de trouwring staat symbool voor de oneindige liefde tussen twee mensen. Trouwringen uitwisselen - wist je dat deze traditie al 5000 jaar bestaat? Toen werden in Egypte voor het eerst trouwringen van goud en zilver gemaakt, soms versierd met edelstenen of sierstenen. Ook natuurlijke materialen werden gebruikt om ringen mee te maken, zoals hennep, leer, bot en ivoor. Hoe duurder het materiaal, hoe groter de uiting van liefde.
Volgens de oude Egyptenaren stond de opening in de ring voor de deur naar de toekomst, die je opent door het aanschuiven van de ring. Deze symboliek is anno nu nog steeds van toepassing – het commitment dat je aangaat als je elkaar je jawoord geeft. Hoe mooi is dat?

Koopovereenkomst

Voor de Romeinen waren trouwringen een soort koopovereenkomst. Een vrouw was voor de man economisch bezit zodra ze een trouwring van hem had geaccepteerd. Als vrouw was je vanaf dat moment ‘bezet'. Voor vrouwen waren trouwringen een soort verzekering, want de ‘overeenkomst’ was ook bindend voor de man. Vreemdgaan was er dus niet bij. Tijden en tradities veranderen, maar het uitwisselen van trouwringen is een blijvertje. Gelukkig maar, want dit is zó'n mooi moment tussen jullie tweetjes tijdens de cermonie.

Foto door Trouw Buitengewoon. Ringenstandaard: Special Flowers by Jans