De sluier ontsluierd
Heel lang geleden droegen bruiden een sluier, omdat men geloofde dat de bruid dan onherkenbaar zou zijn voor kwade geesten. Bruidsmeisjes dienden als afleidingsmanoeuvre tegen het gespuis. Maar de sluier had nóg een functie. Zo werd voorkomen dat de bruidegom vóór het JA-woord de benen nam. Huwelijken werden namelijk door de ouders gearrangeerd - de bruidegom mocht zijn bruid pas voor het altaar zien. Vandaar dus ook geen first look!
Anno nu draag je een sluier vooral omdat die heel romantisch is. Én hij maakt je bruidsjurk helemaal áf. Van pittig kort tot koninklijk lang – een sluier is er in allerlei varianten. Vind jij een sluier mooi? Draag ‘m dan met verve en plezier! Maar vergeet niet: til ‘m zelf omhoog op het moment van jullie eerste kus als man en vrouw. Want uit dat verre verleden dateert ook het idee dat het optillen van de bruidssluier door de man symbool stond voor zijn dominantie en macht. Dus bruiden: zelf optillen die sluier!
TIP: misschien heeft je moeder of je oma haar bruidssluier nog? Hoe bijzonder als jij ‘m dan bij jouw huwelijk draagt. Dat geeft jouw sluier extra emotionele waarde! Én het past in een leuke traditie: something old, something new, some borrowed, something blue. And a silver sixpence in your shoe.
Fotocredits Beas Kleideratelier via Pexels