Trouwen in de zomer - je ceremonie buiten

De zomer is bij veel koppels het favoriete seizoen om te trouwen. De afgelopen zomers waren extreem warm – overal ter wereld. En gezien de klimaatverandering is het zeer waarschijnlijk dat de zomers ook zo warm blijven. Daarom is het zéker aan te bevelen om ook serieus te kijken naar trouwen in de lente, herfst of winter. Op welk moment je ook trouwt, elk seizoen heeft zijn eigen charme. Trouwen in de zomer heeft zowel voor- als nadelen. Ik heb er een aantal op een rij gezet. Ik begin met de voordelen.

De voordelen

‘s Zomers heb je natuurlijk de meeste kans op mooi weer. Dus ook grote kans op je ceremonie buiten, je JA-woord op het strand, met je blote voeten in het zand en het geluid van de zee op de achtergrond. Magisch! Of in het bos, in een romantische kasteeltuin of bij een prachtige buitenplaats.
Strálend zonnetje, zomerse cocktails, live muziek, buiten eten. En: lekker lang licht én niet koud! Dus: genieten van de zonsondergang, feest tot laat in de avond. De bloeiende natuur zorgt voor een kleurrijk decor voor jullie foto’s. Tot zover de voordelen.

De nadelen

En dan nu de nadelen, want die zijn er ook. Om te beginnen: het weer. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, het blijft altijd een gok. In Nederland kan het in de zomermaanden stevig regenen, daarmee moet je rekening houden. Jullie locatie moet dus idealiter altijd de mogelijkheid bieden om bij slecht weer binnen te trouwen.
De zon heeft ook een keerzijde: het kan zó heet worden dat je gaat zweten en je prachtige bruidskapsel en make-up compleet geruïneerd worden. Daarnaast loop je ook kans dat je verbrandt in je oogverblindende strapless bruidsjurk. Bovendien is het voor jullie gasten zeer oncomfortabel om zwetend en wel in de zon te zitten. Niet ondenkbaar gezien de afgelopen zomers, waarin de temperaturen op een aantal dagen al gauw rond de 40 graden uitkwamen. Dát wil je natuurlijk niet. Dus: zorg voor schaduw - een stretch tent of grote parasols die voldoende bescherming bieden. Én flesjes water binnen handbereik. Ook onmisbaar: een anti-transpirant deodorant en extra ondergoed. Niets is zó akelig als vochtig ondergoed. En dan zijn er natuurlijk de ongenode gasten: insecten, zoals muggen en vliegen. Zorg voor voldoende muggenspray! En voor vliegenkappen voor de gerechten op de dinertafels.

Save the Date

Willen jullie midden in de zomervakantie trouwen? Stuur dan tijdig een Save the Date zodat jullie gasten rekening kunnen houden met het boeken van hun zomervakantie. Tijdig is pakweg zes maanden vóór jullie datum.                                  Foto door Elly Vreugd-Jonker