Een sluier stoffig??
Het woord ‘sluier’ roept misschien een stoffig beeld bij je op. Traditioneel is-ie wel, maar een sluier anno nu staat heel romantisch. Wist je dat dit één van de oudste bruidskledingstukken is?
De sluier is er in allerlei varianten – van pittig kort tot koninklijk lang. Héél lang geleden had de sluier met bijgeloof te maken. Zo droeg de bruid de sluier om onherkenbaar te zijn voor kwade geesten die op haar aasden. Zij kreeg versterking van haar bruidsmeisjes. Die dienden als afleidingsmanoeuvre voor het gespuis dat het op de bruid had voorzien. De sluier ging daarom pas af in de kerk, waar de bruidegom haar kon beschermen. Maar dat niet alleen – vroeger werden huwelijken door de ouders gearrangeerd. De bruidegom mocht zijn bruid pas voor het altaar zien. Zo werd voorkomen dat hij vóór het JA-woord de benen nam. Vandaar dus ook geen first look! Uit dat verre verleden dateert ook het idee dat de bruidssluier het symbool zou zijn van ondergeschiktheid aan de man. Het optillen van de bruidssluier door de man stond symbool voor zijn dominantie en macht.
Vind jij een sluier mooi? Draag ‘m dan met verve en plezier! Een sluier maakt je bruidsjurk áf en hij staat heel romantisch. Maar vergeet niet: til ‘m zelf omhoog op het moment van jullie eerste kus als man en vrouw! TIP: misschien heeft je moeder of je oma haar bruidssluier nog? Hoe bijzonder is dat - dit geeft jouw sluier extra emotionele waarde! Én het past in something old…