Trouwringen – al 5000 jaar oud!
Trouwringen uitwisselen ná je JA-woord - een ritueel dat onlosmakelijk is verbonden met het huwelijk. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Egypte wordt vanuit de historie beschouwd als de bakermat van de trouwring. Het uitwisselen van trouwringen is een eeuwenoud gebruik – het dateert al van 5000 jaar geleden! Anno nu is een trouwring vooral een metafoor voor de oneindige liefde tussen twee mensen, een ononderbroken cirkel.
Bijna 5000 jaar geleden werden in Egypte voor het eerst trouwringen van goud en zilver gemaakt, al dan niet versierd met edelstenen of sierstenen. Daarnaast werden ringen gemaakt met simpele, natuurlijke materialen, zoals hennep, leer, bot en ivoor. Deze eenvoudiger versie van trouwringen was ook symbolisch. Hoe duurder het materiaal, hoe groter de uiting van liefde. De ononderbroken cirkel deed de Egyptenaren denken aan zon en maan. Die cirkel gold in oude culturen als ultiem symbool van heelheid en perfectie. Hij werd beschouwd als de perfecte belichaming van de begrippen eenheid, eeuwigheid en onveranderlijkheid. De opening in de trouwring vertegenwoordigde ook een poort, waar de vinger door moet - die zagen ze als een deur naar de toekomst. Deze symboliek is anno nu nog steeds van toepassing op trouwringen – het commitment dat je naar elkaar aangaat. Hoe mooi is dat?
Koopovereenkomst
Voor de Romeinen (cynische rakkers) waren trouwringen eerder een soort koopovereenkomst. Een vrouw was voor de man economisch bezit waar hij recht op had, zodra ze een trouwring van hem had geaccepteerd. Als je in die tijd, als vrouw, een trouwring had geaccepteerd, dan was je vanaf dat moment ‘bezet'. Anderzijds waren trouwringen ook een soort ‘verzekering’ voor vrouwen - de ‘overeenkomst’ was ook bindend voor de man. Dus zou hij zich niet snel met andere vrouwen inlaten. Goud en platina zijn anno nu dé edele metalen voor trouwringen. Witgoud heeft de populariteit van geelgoud inmiddels ingehaald. Ringen van bicolor- en multicolor goud (een combinatie van geel-, wit en rosé goud) zijn ook erg in. In de loop der jaren kwam de diamant in beeld, als teken van onverwoestbare en onoverwinnelijke liefde. Je ziet, tijden veranderen en hetzelfde geldt voor tradities. Maar het uitwisselen van trouwringen is een blijvertje. Gelukkig maar voor edelsmeden en trouwring specialisten!