Trouwen en het coronavirus
Trouwen en het coronavirus. Wat staat jullie te doen?
Het corona-virus heeft de hele wereld in zijn greep. In Nederland heeft de regering op 23 maart 2020 aangescherpte maatregelen getroffen die gelden tot 1 juni. Zo zijn bijeenkomsten / samenkomsten verboden. Een overzicht van de aangescherpte maatregelen vind je hier: Rijksoverheid - Q&A bij aangescherpte maatregelen.
Hoe het er ná 1 juni gaat uitzien? Dat is koffiedik kijken. Hoe de verspreiding van het virus zich verder ontwikkelt, tot welke overheidsmaatregelen dit noodzaakt, hoe lang dit gaat duren… het is onvoorspelbaar. Voor het meest recente nieuws check de website van het RIVM.
Een doemdenker ben ik absoluut niet, integendeel. Wél een realistische zelfstandig trouwambtenaar die met beide benen op de grond staat en vooruit kijkt. Alles bij elkaar is de situatie dermate ernstig dat ik mijn bruidsparen enkele weken geleden heb geadviseerd om serieus na te denken over een plan B, een ‘what if’-scenario. Natuurlijk hopen we allemaal dat een plan B niet nodig zal zijn en dat jullie huwelijk na 1 juni gewoon volgens planning kan doorgaan. Maar stel nou dat dit niet zo is... Dan kan je beter goed voorbereid zijn en een plan B achter de hand hebben. Nu kun je daar nog over nadenken. Ik adviseer jullie om te kijken naar het najaar of de winter. Beide seizoenen hebben hun eigen charme én voordelen. TIP: wacht daar niet te lang mee!
Ceremonieel huwelijk
Of misschien kiezen jullie ervoor om nu wél het wettelijke cq formele gedeelte te doen, dus voor de wet te trouwen op het stadhuis - in aangepaste vorm. Dat betekent: in aanwezigheid van twee getuigen, of met maximaal 10 personen, inclusief de trouwambtenaar. Per gemeente verschilt het beleid hierin.
Later vieren jullie dan je liefde - jullie ceremonieel huwelijk - in aanwezigheid van alle mensen die belangrijk en dierbaar zijn voor jullie. Mét een volledige ceremonie, die je anders zou vieren gelijktijdig met jullie wettelijk huwelijk. Geen enkel probleem - trouwen doe je met je hart, het wettelijk huwelijk is een formaliteit.
Jullie ceremonieel huwelijk staat volkomen los van gemeentelijke voorschriften. Dus jullie ceremonie kan je volledig inrichten zoals jullie dat zélf willen. Uiteraard help ik jullie daar met veel liefde en plezier bij.
Stel dat jullie noodgedwongen moeten afzien van de geplande datum en jullie huwelijk willen uitstellen. Overleg met alle betrokken partijen is dan zeer belangrijk. Omdat dit een kwestie is van overmacht, zijn jullie leveranciers hoogstwaarschijnlijk wel flexibel als het gaat om een nieuwe datum. Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact met ze op over de mogelijkheden. Neem contact op met jullie trouwlocatie: hoe gaan zij om met annulering of wijziging van jullie datum. En tot op welk moment kan dat? Dat geldt ook voor andere leveranciers: Babs/trouwambtenaar, trouwauto, bloemist, taart-leverancier, MUAH, live muziek, DJ, fotograaf, videograaf, cateraar – bijvoorbeeld. Zorg dat jullie goed geïnformeerd zijn. Als trouwambtenaar van Trouw Buitengewoon ben ik flexibel en beweeg ik waar mogelijk mee met mijn bruidsparen. En ik reken geen annuleringskosten als jullie je huwelijk willen uitstellen. Vanzelfsprekend!
Hebben jullie vóór februari 2020 een bruiloftverzekering gesloten, dan heb je kans dat de verzekeringsmaatschappij de kosten vergoedt als jullie je huwelijk moeten annuleren door het corona-virus. Maar zeker is dit niet. Check dit met je verzekeraar!
Besluiten jullie om je huwelijk te laten doorgaan, als dit niet in strijd is met de overheidsmaatregelen cq richtlijnen van het RIVM? Geneer je dan zéker niet om mensen te vragen om thuis te blijven als zij verkouden zijn, koorts hebben of zich niet goed voelen.