Lintenritueel: eeuwenoud en super romantisch

Lintenritueel - eeuwenoud en super romantisch

Rituelen symboliseren jullie liefde op een originele manier en geven jullie trouwceremonie een extra persoonlijk tintje. Er zijn allerlei rituelen, elk met een bepaalde symboliek. Zo staat het lintenritueel symbool voor het hartsverbond dat jullie aangaan, de liefde die je voor elkaar voelt en de bezegeling van die liefde, ten overstaan van jullie liefste mensen. Super romantisch dus! Het lintenritueel, oftewel handfasting ritual, is een oud Keltisch ritueel, waarbij de handen van de geliefden letterlijk aan elkaar worden gebonden – losjes, uiteraard. In vroeger tijden was dit in Ierland zelfs de officiële manier om te trouwen.
Een mooi moment voor het lintenritueel is vóór jullie JA-woord. Staande met de linten om jullie handen geven jullie elkaar daarna het JA-woord. Zodra het tijd is om de huwelijksakte te tekenen, maken jullie de linten voorzichtig los, zodat je ze thuis een mooi plekje kunt geven. Losmaken doen jullie zelf. Zo laten jullie zien dat jullie in vrijheid bij elkaar willen zijn.
Tijdens jullie ceremonie vertel ik voorafgaand aan dit bijzondere ritueel natuurlijk wat de betekenis ervan is en hoe het in zijn werk gaat. Heel mooi is ook dat jullie je familie of vrienden erbij kunnen betrekken. Ouders, kinderen of getuigen bijvoorbeeld. Zij kunnen de linten om jullie handen aanbrengen. Maar natuurlijk kan ik dat ook doen, als jullie dat willen. Laat de kinderen elk een eigen lint uitkiezen en vlecht dit (vóór de ceremonie) samen tot één koord. Houden jullie je ceremonie klein en intiem? Dan kun je jullie gasten vragen om ieder een lint aan te reiken, op het moment dat ik dat vraag. Voor de linten kun je elk gewenst materiaal gebruiken: een koord of zachte satijnen linten. Als jullie een themakleur hebben: passend bij jullie themakleur. Mooi toch?
Hier vind je een artikel over het zandritueel. Daarmee maken jullie je verbintenisals bruidspaar of als gezin zichtbaar.